torsdag 10 september 2009

Idioti

Trelleborgs kommun föreslår att lärarna ska få betyg utifrån hur eleverna presterar på nationella proven. Presterar eleverna dåligt ska lärarna få sänkt lön. Det här kan inte bli annat än katastrof. Självklart ska elevernas prestationer vara en del av lönesättningen men långt ifrån allt. Jag kan jobba ihjäl mig men ändå ha en klass där hälften inte når ett Godkänt. Jag kan bara göra så mycket! Det är många faktorer som spelar in vilket resultat eleven kommer att kunna nå och jag som lärare är bara en av många faktorer som spelar roll. T.ex. vilka förkunskaper eleven har, om den har några svårigheter som t.ex. minnessvårigheter, om eleven har möjlighet att få hjälp hemma m.m.

Om detta blir verklighet kommer ingen lärare att vilja ha svaga elever i sin klass då det kommer att påverka lönen. Det i sin tur blir katastrofalt för de här barnen. Även skolor i utsatta områden kommer att få ännu svårare än idag att få dit bra lärare.

Jag tycker att detta är ett hån mot läraryrket. Vi har redan urusel lön. Jag tillhör en av dem i min umgängeskrets som tjänar minst, och då är ändå flera utan högskoleutbildning. Nu tog jag inte jobbet för lönen skull - då hade jag valt ett annat yrke, men någon gräns får ändå finnas!

3 kommentarer:

 1. Vad roligt,lycka till sötis :)
  Kramar//M

  SvaraRadera
 2. Sv: Trevligt att du är med och tävlar :) Lycka till!
  Allt bra med dig ikväll? :)

  SvaraRadera
 3. Bland det sämsta jag har hört. Jag hoppas att alla förstår att det inte kan vara så - och att lokaltidningen bombarderas med insändare om det här... Ibland undrar man vad politiker tänker med?

  SvaraRadera